Блог

Как правилно да сверим аналогов часовник?

Как правилно да сверим аналогов часовник?

Сверяването на аналоговите часовници е лесно, в сравнение с това на дигиталните часовници. Въпреки това, има някои тънкости при моделите с функция за дата или ден и дата, които не са известни на всеки. Често притежателите на такъв тип часовници, се заблуждават, че часовникът им не работи правилно, а всъщност той просто не е сверен. Тази статия е с цел да Ви улесни в настройването на Вашия часовник.

Преди да Ви покажем как да сверите правилно Вашия нов часовник, ще Ви запознаем с няколко основни термина и ще Ви дадем полезни съвети за настройване на часа.

  • Часовниците с аналогов циферблат работят със стрелки. Те може да са с индикатори за час, минути, секунди, дата, ден от седмицата, хронограф и др.
  • Коронката, която се нарича още и винт за сверяване, всъщност задвижва зъбни колелца, които местят стрелките по циферблата.
  • Издърпвайте внимателно коронката.
  • НИКОГА не движете стрелките обратно на часовниковата стрелка. Това може да доведе до сериозна повреда в механизма на часовника.
  • Когато се настройва часовник с дата или ден и дата, винаги стрелките за минутата и часа трябва да са между 5ч. и 10ч. Това осигурява правилното местене на деня и датата занапред.

След като вече Ви запознахме с основните термини, можем да преминем към същинската част – как да сверим часовник, в зависимост от вида на часовника.

Кварцов аналогов часовник – без дата

За да настроите Вашия часовник е необходимо просто да издърпате коронката и да завъртите стрелките до правилния час и минути. Тук следва да отбележим, че не всички часовници имат секундарна стрелка. Някои хора се заблуждават, че часовникът им не работи и има нужда от нова батерия, защото тя лиспва. Ако искате да разберете дали часовник, който има стрелки само за час и минути, работи, то трябва да изместите двете стрелки на 12ч, така че да се препокриват, и да изчакате 1-2 минути. Ако минутната стрелка се е изместила от стрелката за часа, то часовникът работи и е нужно само да си настроите правилния час.

Дамски часовник GUARDO 0780-1 със секундарна стрелка

 

Дамски часовник GUARDO 10617-2 БЕЗ секундарна стрелка

 

Кварцов аналогов часовник – с дата / с ден и дата

Коронката на този вид аналогови часовници има 3 позиции:

  • Позиция 1 – нормална позиция, в която часовникът работи
  • Позиция 2 – настройка на дата / дата и ден
  • Позиция 3 – настройка на часа

След като сте изместили стрелките между 5ч и 10ч, издърпайте коронката в Позиция 2 и я завъртете по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка. В зависимост от механизма, едната посока регулира датата, а другата деня от седмицата. Изберете дата и ден, които предхождат текущите – т.е ако днес е четвъртък 26-ти, изберете сряда 25-ти. След това издърпайте до Позиция 3 и започнете да въртите, докато датата и деня се променят. Обикновено датата и деня се променят на текущите в или малко след 0 часа. Ако сверявате вашия часовник преди обяд, то трябва да завъртите до текущия час и да избутате коронката в Позиция 1. Когато сверявате следобяд, трябва да завъртите още един оборот на стрелките и така да настроите часа. В противен случай, датата и денят няма да се променят правилно.

Мъжки часовник GUARDO 10656-3 с ден и дата

 

Дамски  часовник GUARDO 11688-5 с  дата

 

Кварцов аналогов часовник – с дата / с ден и дата с допълнителни бутони

При този вид аналогови часовници важат всички правила, както и на горепосочените видове. Единствената разлика, е че денят от седмицата и датата се сменят чрез допълнителни бутони, разположени под и над коронката.

Мъжки часовник GUARDO 11097-3 с ден и дата

 

модерен часовник Guardo 17116-1

Мъжки часовник GUARDO 17116-1 с ден и дата

 

Всички модели италиански часовници GUARDO разполагат с аналогов циферблат. Винаги доставяме часовниците сверени, в луксозна кутия и включена гаранционна карта, с кратко ръководство.

 

Всички модели дамски и мъжки часовници можете да закупите при нас, в онлайн магазин за часовници https://guardo.bg, с безплатна доставка до офис на Еконт, включена опция преглед и тест и две години гаранция на батерията и механизма.

 

Разгледайте и нашите горещи НАМАЛЕНИЯ: https://guardo.bg/category/namalenia/

 

Може да направите Вашата бърза поръчка и на телефон: 0885 114 288

Харесайте и нашата Фейсбук страница: https://www.facebook.com/guardo.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.